Πιθανότατα ο παλαιότερος ναός στο Ηράκλειο Το αρχικό κτίσμα, κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα, μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ.
Τα Άπτερα βρίσκονται 15 χλμ ανατολικά των Χανίων. Τα τελευταία χρόνια η ΚΕ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διενεργεί συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.
Οι Αρχάνες είναι ένα γραφικό χωριό γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακαινισθεί τα τελευταία 15 χρόνια και οι Αρχάνες πρόσφατα κέρδισαν το δεύτερο βραβείο ως”το καλύτερα αναπαλαιωμένο χωριό στην Ευρώπη”
Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, ενταγμένη στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας (μιας πόλης με διαχρονική κατοίκηση από το 3.000 π.Χ. έως και τα βυζαντινά χρόνια), βρίσκεται στην Δ κλιτύ του λόφου της αρχαίας Ελεύθερνας και αποτελεί ένα μοναδικό “παράθυρο” στον Ομηρικό κόσμο,
Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται σε νεοκλασικό οίκημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Αφηγείται δεκαεπτά αιώνες τοπικής ιστορίας και πολιτισμού
Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές τις μυθολογίας το σπήλαιο στο οποίο η Ρέα έκρυψε το Δία που γέννησε στο Δικταίο Άντρο του Λασιθίου για να τον σώσει από τον Κρόνο.
Το μεγαλύτερο σε μέγεθος Μινωικό ανάκτορο ( εκ των μέχρι στιγμής ανεσκαμμένων ) αποτελεί αρχιτεκτονικά το κτίριο-πρότυπο για τα άλλα, με κεντρική παραλληλόγραμμης κάτοψης αυλή, γύρω από την οποία κατασκευάστηκαν πολυώροφες πτέρυγες πολύπλοκης δομής.
Οι νερόμυλοι που υπήρχαν σε όλη τη διαδρομή του φαραγγιού και χρησιμοποιούνταν για να αλέθουν τα σιτηρά των τριγύρω χωριών έδωσαν το όνομα τους στο φαράγγι αυτό.
Νότια από την πόλη των Χανίων και σε απόσταση 39χλμ. βρίσκεται το Οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο 1080μ, με έκταση 25τετρ.χλμ., που κατοικείται κυρίως τους θερινούς μήνες.
Ο ναός Πέτρου και Παύλου χτίστηκε κατά τους πρώτους χρόνους της ενετικής κυριαρχίας ως καθολικό της μονής του τάγματος των Δομηνικανών και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία αρχιτεκτονικής των Κιστερκιανών μοναχών του 12ου αιώνα. Βρίσκεται δίπλα στο θαλάσσιο τείχος, μεταξύ του ενετικού λιμανιού και της πύλης Δερματά, στη σημερινή παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου.
Παραθαλάσσιος οικισμός με 350 κατοίκους. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις επαναστάσεις των Κρητικών κατά των Ενετών και των Οθωμανών και η άγρια φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής πρόσφερε πάντα καταφύγιο στους κυνηγημένους Κρητικούς.
Το Συμμαχικό Νεκροταφείο, όπου οι τάφοι 1527 στρατιωτών και αξιωματικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται λίγο έξω από τον παλιό οικισμό της Σούδας, στη θέση Βλητέ
Βορειοανατολικά του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά βρίσκεται το Καθολικό (ο κυρίως ναός) της Ι. Μονής Αγίας Αικατερίνης, μετόχιο της ομώνυμης Σιναϊτικής μονής, που παραχωρήθηκε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης το 1924.
H αρχαιολογική συλλογή των Χανίων στεγάζεται από το 1962 σε εντυπωσιακό κτίριο ενετικής εποχής, την πρώην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (αρχών 17ου αιώνα). Ευρήματα από την ίδια την πόλη, αλλά και από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Χανίων εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά δείχνοντας την αδιάκοπη κατοίκηση της Δυτικής Κρήτης από τα Νεολιθικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.
χλμ. από το Ηράκλειο – το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της Κρήτης. Η αγγειοπλαστική που συνδέεται με την Κρήτη από τα μινωικά χρόνια. Πανομοιότυπα με τα μινωικά πιθάρια- αποθηκευτικά- στα εργαστήρια του χωριού. Εικόνες που θυμίζουν περιοχές πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Οι Θραψανιώτες περιόδευαν με επικεφαλής ένα μάστορα σε όλη την Κρήτη και έστηναν εργαστήρια (καμίνια) όπου έφτιαχναν μεγάλα πιθάρια.
4χλμ. νότια των Αρχανών, 20 χλμ νότια του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 555 μέτρων
, Έλληνες αρχαιολόγοι (Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία - Σπύρος Μαρινάτος 1949 - 1952) ανέσκαψαν μία μινωική αγροικία (έπαυλη - villa) του 16ου αιώνα π.Χ.